Metode de pacalire a poligrafului.

Poligraful

reprezinta aparatul de inregistrare a reactiilor psiho-fiziologice umane ( tensiune arteriala, puls, respiratie si reflexe galvanometrice), stari legate de tensiunea emotionala specifica fiecarui om. Ideea inventarii aparatului poligraf (detector de minciuni) isi are origini inca de la inceputul secolului XIX-lea. In realitate sistemul poligraf (detector minciuni) nu inregistreaza minciuna ca atare, iar modificarea starilor fiziologice ala organismului in timpul procesului de testare poligraf, stari emotionale care determina simularea unui act de minciuna.

Constiinta umana, determinata de starile emotive mascate cu scop dificil in determinarea hotaratoare de a nu se da de gol, il determina pe subiect sa reactioneze emotional in momentul  cand i se prezinta un obiect sau cand se adreseaza intrebari in legatura cu infractiunea comisa, reactii ce se evidentiaza cand minte, deoarece intrebarile provoaca emotii sau trairii care au existat in momentul comiterii infractiunii.

Testarea poligraf poate fi facuta de catre orice persoana apta din punct de vedere fizic si psihic care isi exprima acordul in scris cu privire la examinarea poligraf. Examinarea poligraf stabileste in proportie de 99% atitudinea de sinceritate sau de nesinceritate a persoanei testate.

Examinarea poligraf cuprinde 3 etape : interviul pretest in care se prezinta tema examinarii, drepturile subiectului, stabilirea intrebarilor si a raspunsurilor subiectului date in mod liber, fara inregistrare, aplicarea testelor poligraf in mod sistematic, inregistrat, si interviul posttest urmat de analiza diagramelor si redactarea raportului de examinare ce cuprinde concluzia de sinceritate sau nesinceritate. Chiar si dispozitivele de iluminat ale camerei treibuie sa asigure un grad optim de iluminare, se exclude o iluminare excesiva sau orbitoare. Nu sunt de neglijat nici temperatura si aerisirea camerei, fapt ce duce la o stare psihica de disconfort termic si denatureaza rezultatele .

Cele mai uzuale modalitati (traditionale) de pacalire a aparatului precum muscatura limbii, tinutul respiratiei, ciupitura pielii, flexarea muschilor mainii sau inserarea in prealabil a unui pioneze in pantof.

O alta metoda de a induce in eroare rezultatele sunt reactiile intreprinse de subiect la intrebarile de control care nu se supun testului poligraf, cauzand aparatului erori determinate de inregistrari inalte, aparent nejustificate.

Printre persoanele care nu pot fi supuse unui test de examinare se numara femeile insarcinate, minorii sub 18 ani, alcoolicii cronici, persoanele cu afectiuni psihice, persoanele aflate sub tratament psihotrop.

Leave a Reply